نی انبان

نی انبان

نی انبان یکی از سازهای قدیمی در جهان است که به عنوان سازی اصیل در بسیاری از کشورها شناخته می‌شود. نی انبان نوعی ساز صدا هواست که دارای لوله‌های صوتی مضاعف (دوتایی)، زبانه‌های یک لایه و یک مخزن ذخیره‌ی هوا است. این ساز بیشتر در شهرهای جنوبی ایران مانند بوشهر، خوزستان، هرمزگان و حتی شهرهایی از جنوب کرمان نواخته می‌شود و قدمت استفاده از آن در بوشهر به بیش از 200 سال پیش برمی‌گردد.

نی انبان

تاریخچه ساز نی انبان:

نی انبان از جمله سازهایی است که از ابتدایی‌ترین وسایل انسان‌ها ساخته شده است که همین مسئله نشان می‌دهد قدمت این ساز زیاد است. این ساز در نواحی خلیج فارس و بیشتر از همه ایران استفاده می‌شود به همین دلیل بسیاری از افراد اعتقاد دارند ریشه اصلی این ساز در ایران بوده و با گذشت زمان به کشورهای دیگر منتقل شده است. مستندات موجود نشان می‌دهد که قدمت این ساز در بوشهر به بیش از 200 سال پیش برمی‌گردد. در حال حاضر این ساز در کشورهای اروپایی، هند، آفریقا هم نواخته می‌شود، اما ساختار و صدای آن در هر کدام از این کشورها متفاوت است. 

 

با ساختمان نی انبان آشنا شوید:

پوست (انبان):
بخش عمده از این ساز در حقیقت همان انبان است که از پوست دباغی‌شده حیوانات چهارپا مانند بز، گوسفند و ... یا مشک ساخته می‌شود. این بخش محل ذخیره هوا است و برای آن یک مجرای ورود هوا (دهانی) و یک مجرای خروج هوا (دسته نی انبان) تعبیه شده است.
دسته:
دسته درحقیقت یک غلاف چوبی، عموما از جنس چوب سدر یا کنار، به شکل ناودان است که در آن دو نی قرار گرفته است. این نی‌ها با استفاده از موم داخل دسته قرار گرفته و تثبیت شده‌اند. روی هر کدام از این نی‌ها 6 سوراخ صوتی و بر سر هر کدام از آن‌ها یک زبانه قرار گرفته شده است. 
زبانه‌ها:
زبانه درحقیقت همان نی‌ها هستند که روی دسته ساز تعبیه شده‌اند. 
دهانی:
دهانی محل دمیدن ساز است و به شکل قرقره‌ای ساخته شده است. 
 

نی انبان چگونه نواخته می‌شود:

نواختن این ساز ازطریق دمیدن در قسمت دهانی انجام می‌شود. با این کار قسمت انبان پر از هوا می‌شود. فشار هوای داخل ساز به افزایش ارتعاش زبانه‌ها کمک کرده و با قرار دادن دست انگشت‌ها روی نی‌های دسته یا آزاد کردن این سوراخ‌ها، ساز نواخته می‌شود. ذخیره شدن هوا درون پوست باعث می‌شود که برای لحظاتی بدون دمیدن در قسمت دهانی امکان نواختن ساز وجود داشته باشد. 
 

شرایط نگهداری از نی انبان:

با توجه به اینکه این ساز از پوست طبیعی حیوانات یا مشک ساخته شده است، نیاز به نگهداری دقیق دارد. برای نگهداری بهتر از ساز نی انبان باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
1. پیش از نواختن ساز ابتدا كمی با نفس گرم، ساز را گرم كنید. اهمیت این کار در فصل‌های سرد بیشتر است.
2. تا حد امکان از وارد شدن آب دهان به داخل ساز جلوگیری کنید.
3. بیش از توان ساز در آن ندمید.
4. به طور مرتب پوست را با روغن كنجد چرب کنید تا حالت چرمی و كشسانی حفظ شود.
 
آموزش ساز نی انبان در آموزشگاه موسیقی نوای شهر آشوب
آموزشگاه نوای شهر آشوب ازجمله آموزشگاه‌هایی است که به آموزش این ساز پرداخته و شما می‌توانید برای یادگیری به آن مراجعه کنید. این آموزشگاه با همکاری مدرسین حرفه‌ای و با تجربه به شما کمک می‌کند تا تجربه خوبی از یادگیری ساز داشته باشید. همکاران ما در این آموزشگاه از نخستین قدم همراه شما هستند و با ارائه مشاوره‌های کارآمد به شما کمک می‌کنند تا انتخابی درست داشته و مسیری صحیح را طی کنید.
موردی یافت نشد.